top of page
DSC_5021.JPG

Sild, synd og sang

_L8A9916.jpg
_L8A9826.jpg
Svik, kjærlighet og sildfiske i Tinbua anno 1637

Et utrolig rikt sildfiske lokket mange til Bjugn den gangen. Fiskerhavna Tinbua sydet av liv, der Kongens tiendemann Malte Ravn regjerte. Opprømte fiskere kom inn med eventyrlige sildfangster, og i sildsalteriene arbeidde flittige kvinnehender med verkesaksene. Utenlandske fartøy la til ved kaia og lastet sildtønner. På skjenkestua fyltes ølkrusene, og stemningen kunne nå farlige høyder.
 

Hit kommer sjømannen Amund, en lausunge med trasig oppvekst i Torvika på Nord-Møre.  Amund blir fort hyret som tiendemannens medhjelper. Dette bringer ham i konflikt med fiskere som nødig vil betale tiende, men også med Malte, som viser seg å være vel så pengegrisk som sildfiskerne. Amund møter også den fanatiske men drikkfeldige kapellanen Isak, som fra Benådningskirkens prekestol tordner mot fiskernes umoral.  

Amund blir etter hvert betatt av Barbro, jenta på skjenkestua, og kjemper med henne mot sladder, religiøs fanatisme og overtro. Vi kan røpe at Amund kommer seirende ut av dette, og finner til slutt ut hvem han sjøl er.

SSS_hovedside: Welcome
bottom of page